Home > Linux, Ubuntu > Koppla upp Citrix ICA klient i Ubuntu

Koppla upp Citrix ICA klient i Ubuntu

October 10th, 2010 Leave a comment Go to comments

Ladda först ner Citrixklienten från Citrix. Klienten finns ännu inte med i de officiella programbiblioteken för Ubuntu. Du behöver .deb-paketet: http://citrix.com/English/SS/downloads/details.asp?downloadID=3323&productID=-1#top

Sen behöver du koppla “Citrix Receiver” programmet till .ica-filer i Nautilus (Gnomes filhanterare). När du klickar på en Citrix-länk på webben (ditt företags Citrixserver) kommer din webbläsare att spara en .ica-fil. Högerklicka på denna .ica-fil i Nautilus och välj “Öppna med / Annat program”. Bläddra dig sedan fram till wfica och öppna ica-filen (som troligen heter “launch.ica”). wfica finns (som standard) i mappen “/usr/lib/ICAClient“.

Nu kommer du troligen få “SSL error 61“. Detta beror på att Citrixklienten inte hittar rätt SSL certifikat. Du kan peka om så Citrixklienten läser SSL certifikaten i Mozilla Firefox SSL mapp. Detta görs enklast med följande skript:

#!/bin/bash
sudo mv /usr/lib/ICAClient/keystore/cacerts \ /usr/lib/ICAClient/keystore/cacerts_old
sudo cp /usr/lib/ICAClient/keystore/cacerts_old/* \ /usr/share/ca-certificates/mozilla/
sudo ln -s /usr/share/ca-certificates/mozilla \ /usr/lib/ICAClient/keystore/cacerts

Tipset kommer ursprungligen från denna sida: http://geekpete.com/blog/tech-guides/linux-citrix-client-error-61-ubuntu-810-intrepid-ibex

Mer tips om lösningar på “SSL error 61” finns här: http://forums.citrix.com/thread.jspa?threadID=72672

Använder du skriptet i länken blir det fel sökväg till cacerts och du får då “SSL error 5” (om Citrixklienten inte hittar några SSL cert alls). Använd mitt skript ovan istället så ska det funka (testat med Ubuntu 10.10, Citrix Receiver 11.100, Mozilla Firefox 3.6.10. OBS! Det verkar in funka med Chromium 6.0.472.63 som inte drar igång Citrix Receiver när man klickar på en ica-ikon).

Sedan om du försöker starta .ica-filen direkt i Nautilus får du fel “SSL error 38“. Starta istället via webbsidan som Citrixservern ligger på så ska det funka!

Categories: Linux, Ubuntu Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.